Nyhedsbrev januar 2016.

Kære medlemmer af Slægtshistorisk Forening Odense.

Husk venligst at foreningen holder ordinær generalforsamling onsdag den 27. januar 2016. Det sker i vort sædvanlige mødelokale kl. 19.00 i Odense Kultur -  og Idrætshus (Bolbro Skole), Stadionvej 50, 5250 Odense V, indgang F.


Efter generalforsamlingen, kl. 20.15 er der adgang for alle, hvor museumsinspektør Camilla Scherning fra Odense Bys Museer vil underholde os med udpluk af og fortællinger om personer og billeder fra Odense Politiprotokol.
For ikke medlemmer Kr. 50.
Nærmere om foredraget iflg. nedenstående udsendte pressemeddelelse.

Forbryderbilleder og menneskeskæbner fra 1800-tallets Odense

I årene 1860’erne indførte Odense Politi en protokol over mistænkelige personer i et forsøg på at holde styr på de anløbne elementer blandt de mange mennesker, der kom rejsende til byen, særligt i forbindelse med det store Skt. Knuds Marked. I 1867 blev protokollen suppleret med et album – en forløber for de moderne forbryderbilleder. Billederne blev optaget af fotograf Emil Rye og dennes efterfølger Lars Dinesen i atelieret i Overgade 11. Her blev anholdte lovovertrædere ført hen og fik en plads i de fine møbler, der ellers typisk tjente til forevigelse af de bedre borgere.

En af de personer, hvis billede findes i albummet, er Kirsten Petersen. Kirsten blev i 1872 anholdt for at have født i dølgsmål, kvalt barnet og en tidlig morgen gravet det ned i møddingen ved sit hjem i Dansestræde. Årsagen til den ulykkelige situation var, at Kirsten i sin tjeneste ved værtshusholder Blochs have på Heden i Odense havde mødt en soldat, som hun havde haft et forhold til. Efter hans afrejse, opdagede Kirsten graviditeten og skrev til ham, men hørte intet tilbage – og for at undgå skammen for sig selv og sin familie besluttede hun altså at skjule graviditeten og skaffe barnet af vejen. Desværre for hende, begyndte rygterne at løbe og ved en eftersøgning fandt politiet barneliget i møddingen og Kirsten endte i tugthuset.

Kirstens historie er en af mange personlige skæbner at finde blandt de ’mistænkelige personer’ fra 1860’ernes og 70’ernes Odense. Billederne findes i dag på Odense Bys Museer og museumsinspektør Camilla Schjerning giver på grundlag af et udpluk af samlingen, et indblik i hvad billederne og historierne bag kan fortælle os om tiden og dens syn på kriminalitet og forbrydere.Vi glæder os til at se jer til dette arrangement.

Med venlig hilsen
Jytte Skaaning
Formand
Slægtshistorisk Forening Odense
www.odenseslaegt.dk